Connect with us

coronavirus-news

Κορονοϊός – Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι να μείνουμε ασφαλείς

Published

on

Σε 2.626 ανέρχονται τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο και διευθυντή Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχο Δημήτρη Χατζηγεωργίου, ο οποίος αντικαθιστά σήμερα τον Σωτήρη Τσιόδρα. Τα νέα κρούσματα είναι έξι, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο.

Παράλληλα, οι νεκροί ανέρχονται σε 144, καθώς τις τελευταίες ώρες σημειώθηκε ακόμη ένας θάνατος. Η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 74 έτη και το 92% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι 38 από τους θανόντες ήταν γυναίκες δηλαδή το 26.4% και οι υπόλοιποι άνδρες.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέρχεται σε 37, ενώ ο μέσος όρος της ηλικίας τους είναι τα 67 έτη. Οκτώ από αυτούς είναι γυναίκες.

Να σημειωθεί πως 78 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ και έχουν συνολικά ελεγχθεί 78207 κλινικά δείγματα.

Ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας ευχαρίστησε όλο το υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας για όσα έχουν κάνει μέχρι και σήμερα.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηγεωργίου υπενθύμισε πως τα βασικά μέτρα προστασίας είναι η απόσταση, η υγιεινή των χεριών και οι μάσκες προστασίας, για τη χρήση των οποίων έδωσε αναλυτικές οδηγίες.

Χαρδαλιάς: «Αύριο στις 6 το πρωί τελειώνουν 6 εβδομάδες καραντίνα

«Αύριο στις 6 το πρωί τελειώνουν 6 εβδομάδες καραντίνας, 42 πρωτόγνωρες μέρες, 1008 ώρες καραντίνας», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατα την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

«Υπάρχουν στιγμές που λέμε ότι δεν θέλουμε να υπάρξουν ξανά. Στις 6 το πρωί της Δευτέρας ολοκληρώνεται μία περίοδος γεμάτη αγωνία για το πως θα εξελιχθεί η πορεία του κοροναϊου. Αποδείξαμε ότι μπορέσαμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού.

«Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι πιο δύσκολο από το στοίχημα των προηγούμενων ημερών : Να μείνουμε ασφαλείς» σημείωσε.

«Ο ιός είναι εδώ και απειλεί την υγεία, τις ζωές, την εργασία μας», είπε ο κ. Χαρδαλιάς τονίζοντας ότι «το όπλο για να τον νικήσουμε είναι να τηρήσουμε τους κανόνες μετακίνησης και επαφών».

«Εάν τηρούμε τους κανόνες, προχωράμε μέρα με τη μέρα στις επόμενες φάσεις και μπορεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην κανονικότητα. «Εάν δεν τηρούμε τους κανόνες ο κίνδυνος για έξαρση του κοροναϊού και για νέους περιορισμούς θα είναι μονόδρομος» επανέλαβε.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε τους κανόνες που πρέπει να τηρούμε:

α) Πλένουμε τα χέρια, φοράμε μάσκες, τηρούμε την κοινή απόσταση.

β) Δεν φεύγουμε από το μέρος όπου ζούμε, δεν συνωστιζόμαστε.

γ) Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα Μέσα Μεταφοράς, στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, για τους εργαζομένους στα σούπερ μάρκετ, στα ιατρεία, στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής.

«Αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες θα γυρίσουμε πίσω. Σας καλώ να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Να το κάνουμε με τους όρους που έχουμε πει. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Όχι στις άσκοπες μετακινήσεις και σε εκείνες εκτός του νομού μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι όλο αυτό το διάστημα οι «Έλληνες αποδείξαμε ότι όταν στεκόμαστε ενωμένοι ,είμαστε ικανοί για το καλύτερο. Μπορέσαμε και σπάσαμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Αποδείξαμε ότι όλοι μπορούν να μάθουν από εμάς».