Connect with us

coronavirus-news

Κορονοϊός – 217 τα κρούσματα στην χώρα μας 19/8/20

Published

on

Μειωμένος σε σχέση με χθες, αλλά για μια μέρα πάνω από το 200, παρέμειναν και σήμερα τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 217 νέες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα μας. Ωστόσο ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων για πολλοστή μέρα στη σειρά έχει προκαλέσει «συναγερμό» στους επιστήμονες, τη στιγμή που η κυβέρνηση αναγκάζεται συνέχεια να ανακοινώνει νέα μέτρα για να αποφύγει την περαιτέρω διασπορά του φονικού ιού στη χώρας μας.

Οι προβλέψεις των λοιμωξιολόγων είναι δυσοίωνες, καθώς εκτιμούν ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί. Μάλιστα δεν είναι λίγοι και εκείνοι που εκτιμούν ότι έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα από αυτά που γνωρίζουμε και ότι κάθε μια μόλυνση που εντοπίζουμε θα έπρεπε να την πολλαπλασιάζουμε επί 10 για να έχουμε την πραγματική εικόνα της διασποράς στην κοινότητα.

Το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ, αλλά και ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στις πρώτες 19 ημέρες του Αυγούστου έχουν θέσει σε «κόκκινο» συναγερμό επιστήμονες και αρχές, τη στιγμή που περισσότερα από 8 στα 10 περιστατικά που καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ, αφορούν σε εγχώριες περιπτώσεις. Την τελευταία εβδομάδα, εξάλλου -με εξαίρεση τη Δευτέρα- ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κινείται σταθερά πάνω από το «φράγμα» των 200 την ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μόνη λύση είναι η μάσκα, η συστηματική χρήση της οποίας θα μπορούσε να φρενάρει την εξάπλωση εξίσου αποτελεσματικά με ένα lockdown.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μετακίνηση πληθυσμού από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία και τα νησιά, και η επιστροφή τους, αναμένεται να οδηγήσει σε νέα αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Εάν, ωστόσο, υπάρξει υψηλός βαθμός συμμόρφωσης με τα μέτρα, όπως γενικευμένη χρήση της μάσκας σε ποσοστό 80-90%, η εξάπλωση της πανδημίας εκτιμάται πως θα μπορούσε να ανακοπεί, όπως συνέβη με την καραντίνα.

Ήδη από τις αρχές Αυγούστου, ο κρίσιμος δείκτης R0, που δείχνει την μεταδοτικότητα του ιού, είχε ξεπεράσει τη μονάδα. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως αν δεν πέσει σύντομα κάτω από το ένα, η λήψη νέων ακόμα πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων θα είναι μονόδρομος. Οι επιστήμονες θα αξιολογήσουν, παράλληλα, τον αριθμό των εισαγωγών που παρουσιάζουν μία μικρή αύξηση τελευταία καθώς και των θανάτων.

Σύψας: Την ανεύθυνη συμπεριφορά των νέων την πληρώνουν οι ηλικιωμένοι

Αναφερόμενος στον ιό, ο οποίος τις «χτυπά» την πόρτα των γηροκομείων, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Νίκος Σύψας, υπογράμμισε πως συμβαίνει επειδή έχουμε διασπορά στην κοινότητα. Μάλιστα, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, τόνισε πως την ανεύθυνη συμπεριφορά κάποιων την πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε και είναι οι ηλικιωμένοι.

Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι 36 έτη. «Είναι νέοι άνθρωποι που αδιαφορούν για τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας που έχουμε προτείνει και λέμε συνέχεια» υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Σύψας επεσήμανε ότι υπάρχει και μια 2η πανδημία και είναι η πανδημία της παραπληροφόρησης και μαστίζεται όχι μόνο η Ελλάδα αλλά όλος ο κόσμος που είναι το ίδιο επικίνδυνη με την ίδια την πανδημία και έκανε έκκληση στους νέους να προστατεύσουν τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους σημειώνοντας πως ο ιός είναι εδώ και σκοτώνει.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς υπάρχει μια ευρεία διασπορά το οποίο σημαίνει ότι αυτό μπορεί να επιστρέψει αυτό πίσω μαζί με τους παραθεριστές και ανέφερε πως μετά τις διακοπές απαιτείται αυτοπεριορισμός 7 ημερών και απόσταση από τους ηλικιωμένους

Βατόπουλος: Οι ημερήσιες αναφορές του ΕΟΔΥ πρέπει να είναι πιο λεπτομερείς

Από την πλευρά του, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τόνισε πως «υπάρχει ένα θέμα με τα δεδομένα». Σε αυτό το πλαίσιο εξήγησε πως έχει ζητηθεί από τον ΕΟΔΥ οι ημερήσιες αναφορές να είναι λίγο πιο λεπτομερείς. Να ξέρουμε τα κρούσματα ανά περιφέρεια και ανά νομό να ξέρουμε τις συρροές και να ξέρουμε τις καθημερινές εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Παράλληλα εξήγησε ότι «για να μπορέσει ο κόσμος να υπακούσει στα μέτρα που επιβάλλονται πρέπει να έχει πλήρη γνώση της κατάστασης».

Έκτακτα μέτρα σε Χαλκιδική και Μύκονο – Μάσκα παντού και τέλος στα πάρτι

Γι αυτό η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει νέα έκτακτα μέτρα σε Χαλκιδική και Μύκονο, με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, καθώς όπως δείχνουν τα νούμερα, δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα.

Νέα μέτρα είχε δε πριν από την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σημερινής τακτικής σύσκεψης για την εξέλιξη της επιδημίας, σε συγκεκριμένους παραθεριστικούς προορισμούς όπου η κατάσταση είναι επιβαρυμένη.

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν και με τα χθεσινά αποτελέσματα αναφορικά με τη Χαλκιδική και τη Μύκονο, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα για όλη την Π.Ε. Χαλκιδικής και το Δήμο Μυκόνου ως εξής:

  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Μυκόνου μεταβαίνουν ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ) και της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων και για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους.

Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από την Παρασκευή 21-08-2020 και ωρα 06.00 έως και τη Δευτέρα 31-8-2020 και ώρα 06.00.

Ξενοδόχοι Χαλκιδικής: Προέχει η υγεία – Κατεπείγουσα η ανάγκη στήριξης της περιοχής

Τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής σχολίασε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, σημειώνοντας πως παρά τα μεγάλα οικονομικά κόστη και τις επιχειρηματικές απώλειες, η υγεία όλων προέχει.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει, παράλληλα, την ανάγκη σχεδιασμού μόνιμου μηχανισμού στήριξης των επιχειρήσεων καθώς, όπως τονίζει, πρόκειται για στοίχημα επιβίωσης του νομού.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Τάσιου:

«Είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι που γίνεται ακόμη δυσκολότερο, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση που είχαμε κάνει εξ αρχής για «ένα βήμα μπροστά, δύο βήματα πίσω».

»Ο τουρισμός της Χαλκιδικής εφάρμοσε και θα συνεχίσει να εφαρμόζει με ευλάβεια κάθε υποδεικνυόμενο υγειονομικό μέτρο, αφού η τύχη αυτού του καλοκαιριού είναι στα χέρια των ειδικών και μόνον αυτών. Δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις σε αυτό και η συνεργασία μας με τις αρμόδιες αρχές είναι δεδομένη για την πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των νέων περιοριστικών μέτρων.

»Η υγεία όλων είναι πάνω απ’ όλα. Ακόμη κι αν αυτό μεταφράζεται σε μεγάλα οικονομικά κόστη και σημαντικές επιχειρηματικές απώλειες. Γι’ αυτό και είναι κατεπείγουσα πλέον η ανάγκη σχεδιασμού ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε περιοχές που μπαίνουν ουσιαστικά σε καθεστώς «lockdown», μέχρι να υπάρξει μια αποτελεσματική απάντηση της επιστήμης στην πανδημία.

»Είναι στοίχημα επιβίωσης του νομού μας, καθώς η οικονομία του εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τον τουρισμό και εδώ θα μετρηθεί η ευθύνη όλων».

Σε απόγνωση οι άνθρωποι του τουρισμού

Την ίδια στιγμή για «τo τέλος του καλοκαιριού» μιλούν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην Χαλκιδική, σχολιάζοντας τα νέα μέτρα.

«Η κατάσταση για τη Χαλκιδική ήταν δύσκολη. Πιστεύαμε πως είχαμε πλεονέκτημα με τον οδικό τουρισμό, πλεονέκτημα που τελικά μετατράπηκε σε μειονέκτημα. Όλα πήγαν άσχημα για τη Χαλκιδική. Ήρθαν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης. Μετά και τα σημερινά νέα μέτρα αλλά και το χαρακτηριστικό μήνυμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για τη Χαλκιδική τελείωσε το καλοκαίρι. Ποιος τουρίστας θα μείνει στη Χαλκιδική με όλη αυτή την κατάσταση;» αναρωτιέται με νόημα μιλώντας στη Voria.gr, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης.

«Αφού τα πράγματα έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο καλά έκανε η πολιτεία και έλαβε μέτρα. Πρώτα από όλα είναι η υγεία. Όμως θα πρέπει να στηριχτούν, ουσιαστικά, και όλοι όσοι δραστηριοποιούνται γύρω από το χώρο του τουρισμού. Έχουν χαθεί θέσεις εργασίας, δεν αποκλείεται να έχουμε και λουκέτα επιχειρήσεων. Πρέπει να ανασκουμπωθούμε όλοι για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανοίξουν και του χρόνου» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κουφίδης.

Οι πρώτες απολύσεις ξεκίνησαν

Ήδη ξεκίνησαν, από την επιβολή των πρώτων περιοριστικών μέτρων για το ωράριο στο χώρο της εστίασης, οι απολύσεις σε νυχτερινά κέντρα στη Χαλκιδική τονίζει στη Voria. gr o πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Κασσάνδρας, Βασίλης Σερέτης.

«Γιατί να έρθει κάποιος στη Χαλκιδική αν δεν μπορεί το βράδυ να διασκεδάσει;» διερωτάται ο κ. Σερέτης επισημαίνοντας πως από την προηγούμενη Δευτέρα η μείωση στην κίνηση των καταστημάτων του χώρου έναντι του προηγούμενου διαστήματος ήταν της τάξης του 80%. Και όλα αυτά ενώ οι τζίροι των επιχειρήσεων του κλάδου σε σχέση με πέρυσι είχαν συρρικνωθεί κατά 50 έως 60%.

«Με την επιβολή των πρώτων μέτρων έφυγαν κυρίως οι νεαρές ηλικίες. Μετά και τα σημερινά μέτρα όσοι βρίσκονται στη Χαλκδική θα επισπεύσουν τις διακοπές τους. Από την ερχόμενη Κυριακή, Δευτέρα η Χαλκιδική θα είναι άδεια» σημειώνει ο κ.Σερέτης υπογραμμίζοντας πως δεδομένης της έξαρσης των κρουσμάτων είναι απόλυτα φυσικές και σεβαστές οι αποφάσεις της κυβέρνησης ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η επομένη ημέρα των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και ευρύτερα γύρω από αυτόν.  «Αυτό που έχει ανάγκη ο κλάδος μας  είναι στήριξη. Θέλουμε επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, περισσότερες δόσεις για τις οφειλές που προκύπτουν» σημειώνει ο κ. Σερέτης εκφράζοντας παράλληλα τον φόβο πως δεν αποκλείεται να έρθουν λουκέτα.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετές επιχειρήσεις στην περιοχή είχαν επιλέξει να μην λειτουργήσουν το φετινό καλοκαίρι.

Δήμαρχος Μυκόνου για νέα μέτρα: Μας επιβαρύνουν αλλά προστατεύουν τη δημόσια εικόνα του νησιού

Θέση για τα νέα έκτακτα μέτρα που επέβαλε η Πολιτική Προστασία στη Μύκονο, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της διασποράς του κοροναϊού, πήρε και ο δήμαρχος του νησιού.

Ο Κωνσταντίνος Κουκάς τονίζει πως ήρθε σε επαφή με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, και επισημάνθηκε η ανάγκη της εφαρμογής των μέτρων για να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

«Με δεδομένο ότι προτεραιότητα όλων μας είναι η προστασία της υγείας των οικογενειών μας, αλλά και των επισκεπτών μας, οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να διασφαλίσουν την πιστή και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων» σημειώνει σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ωστόσο, προσθέτει πως αναμφισβήτητα τα επιπλέον μέτρα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο όλους τους επαγγελματίες του νησιού και γι’ αυτό «θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για ουσιαστικά μέτρα στήριξης».

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

» Από την αρχή της έναρξης της πανδημίας, είμαστε σε επαφή και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για όλα τα μέτρα πρόληψης, καθώς και υγειονομικής αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid.

» Με βάση την εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά και την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, η επιτροπή επιστημόνων εισηγήθηκε και η Πολιτεία αποφάσισε μετά τον Πόρο, την Πάρο και την Αντίπαρο, να εφαρμοστούν επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα στη Μύκονο και στη Χαλκιδική.

» Κατόπιν και σημερινής επικοινωνίας που είχα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, με διαβεβαίωσε ότι αποκλειστικοί λόγοι για τη λήψη αυτής της απόφασης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.

» Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι προτεραιότητα όλων μας είναι η προστασία της υγείας των οικογενειών μας, αλλά και των επισκεπτών μας, οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να διασφαλίσουν την πιστή και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων.

» Αναμφισβήτητα, τα επιπλέον μέτρα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο όλους τους επαγγελματίες του νησιού και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

» Όμως είναι βέβαιο, ότι η προστασία της δημόσιας υγείας, του πολυτιμότερου αγαθού, παραμένει η μόνη η οποία μπορεί να θωρακίσει τη δημόσια εικόνα του νησιού, να διασφαλίσει τη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας, ακόμα και με περιορισμούς, και το κυριότερο να επιτρέψει μια καλύτερη τουριστική σεζόν την επόμενη χρονιά.

» Άρα μένουμε ψύχραιμοι, εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα τα μέτρα και προστατεύουμε την υγεία μας. Είμαι βέβαιος ότι με υπευθυνότητα και συνεργασία θα τα καταφέρουμε και πάλι».