Connect with us

''STOPLEKTO'' ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Σενάρια απλής (αν)λογικής για  Λούκα Κατσέλη στο Μαξίμου

Published

on

Με υπερηχητικές ταχύτητες διακινούνται πλέον τα σενάρια για την επόμενη μέρα των εκλογών της 21ης Μαΐου, στα εμβληματικά καφέ της πλατείας Κολωνακίου, της Σκουφά και της Βουκουρεστίου όπου καθημερινά απολαμβάνουν τα πρωινά και μεσημεριανά τους σνακ και τις υγιεινές φρουτοσαλάτες, επιφανή τραπεζικά, πολιτικά και επιχειρηματικά στελέχη που έχουν άμεση πρόσβαση σε ισχυρά κέντρα πληροφόρησης και εξουσίας.Ενα εξ αυτών, τελευταίας εσοδείας, έχει στον πυρήνα της σεναριακής του πλοκής την ανάληψη της πρωθυπουργίας απο την Λούκα Κατσέλη στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜΕΡΑ 25 ξεπεράσουν στην κάλπη της απλής αναλογικής αθροιστικά το 46,5% και συγκεντρώσουν,έστω και οριακά, τον μαγικό αριθμό των 151 βουλευτών.
Πως θα γίνει αυτό? Μαθηματικά είναι απολύτως εφικτό ως υπόθεση εργασίας.ΣΥΡΙΖΑ 30%-31%, ΠΑΣΟΚ 12%-13%, και ΜΕΡΑ 25 4%-5%.
Πολιτικά όμως? Έχει δυσκολίες, αλλά όχι ανυπέρβλητες, δεδομένου ότι η Λούκα Κατσέλη είναι αποδεκτή από συστημικούς παίκτες και παράγοντες της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου- διετέλεσε διευθύντρια του Ο.Ο.Σ.Α, αντιπρόεδρος του Ο.Η.Ε, σύμβουλος της Διεθνούς Τράπεζας, μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίδαξε σε Αμερικανικά και Βρετανικά Πανεπιστήμια -και κυρίως μπορεί να συνομιλήσει και με τους 3 πολιτικούς αρχηγούς-διατηρεί άριστες διαπροσωπικές σχέσεις μαζί τους- και να συμφωνήσουν σε ένα  μίνιμουμ πρόγραμμα άμεσων αλλαγών, που θα υλοποιήσει η προοδευτική διακυβέρνηση με ορίζοντα τουλάχιστον έως τις ευρωεκλογές του 2024.
Στο ερώτημα γιατί ο Τσίπρας-ο οποίος πρέπει να παραιτηθεί της εύλογης πρωθυπουργικής του αξίωσης-ο Ανδρουλάκης και ο Βαρουφάκης να συμφωνήσουν σε ένα τέτοιο σενάριο, η απάντηση των ευφάνταστων σεναριογράφων των εμβληματικών καφέ του κέντρου της Αθήνας είναι απλή .
Γιατί και οι τρείς στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής στις 2 Ιουλίου, σύμφωνα με όλα τα μοντέλα εκλογικής  προσομοίωσης του Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ του Αμερικανού ”γκουρού’ της πολιτικής επικοινωνίας θα ”δεινοπαθήσουν”, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει μεν ξεπεράσει το 30%, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι πρωθυπουργός είτε κατά  μόνας όπως ελπίζει ο ίδιος ή με”παρτενέρ”, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα δεί το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ να συρρικνώνεται θεαματικά και ο Γιάνης Βαρουφάκης θα δώσει μάχη για να πιάσει το 3% δεδομένης της τρομακτικής πίεσης που θα του ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αρα μια γυναίκα, μετριοπαθής και σοβαρή πολιτικός με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα  και ”πέρασμα” στον κόσμο της ευρύτερης  Αριστεράς θα μπορούσε υπο προυποθέσεις να είναι μια ”κάποια λύσις”,-έστω εξωκοινοβουλευτική και μεταβατική αν βγαίνουν τα νούμερα και η αριθμητική της απλής αναλογικής-στα δημοσκοπικά αδιέξοδα της προοδευτικής διακυβέρνησης.
Ελάχιστοι ίσως πρόσεξαν οτι η Λούκα Κατσέλη δεν συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ενω διατηρεί άριστες προσωπικές σχέσεις  και συνεργάζεται στενά με τον Αλέξη Τσίπρα.
Λέτε να δικαιωθούν οι σεναριογράφοι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  να κάνει την μεγάλη κίνηση ανατροπής και υπέρβασης στην πολιτική σκακιέρα και να τρελάνει τον ανταγωνισμό, θυσιάζοντας προσωρινά τον πρωθυπουργικό θώκο, για να πετύχει την απομάκρυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη απο την εξουσία δια της τεθλασμένης??